Ventilatieschoon – mechanische ventilatie reiniging en vervanging

Corona &
Ventileren

Corona & Ventileren

Corona en ventilatie
Het coronavirus heeft veel impact op ons leven. Er zijn vele (verplichte) maatregelen getroffen zoals regelmatig de handen wassen, 1,5 meter afstand houden, het vermijden van groepen mensen en mondkapjes dragen. Recent is pas aandacht gekomen aan goede ventilatie voor het effectief verminderen van het aantal besmettingen. Wij leggen in dit artikel graag uit waarom goed ventileren middels mechanische ventilatie zo belangrijk is in het voorkomen van corona.

Minder Aerosolen door ventileren
Ventileren in huis is altijd belangrijk voor een gezonde leefomgeving. De lucht in huis moet regelmatig ververst worden. Dit kan door een raam open te zetten of door goed functionerende mechanische ventilatie. Door het verversen van de lucht in huis verminder je de hoeveelheid stof, schimmels, schadelijke uitstoot en virusdeeltjes in de lucht. En dit verkleint de kans op een coronabesmetting binnenshuis aanzienlijk. Uit onderzoek aan de Universiteit van Amsterdam is namelijk gebleken dat kleine speekseldruppeltjes - ook bekend als 'aerosolen', afkomstig van spreken en hoesten, wel minutenlang in de lucht kunnen blijven hangen zonder goede ventilatie. Dit vergroot de kans op besmetting met corona voor alle aanwezigen in de kamer flink. Daarentegen, in een kamer die werd geventileerd, verminderde het aantal speekseldruppeltjes in de lucht in rap tempo, en daarmee ook de kans op een corona besmetting.

Wat is goed ventileren?
Maar wat is nu goed ventileren? Is het voldoende om de ventilatieroosters boven de ramen open te zetten om verspreiding van corona te voorkomen? Het bondige antwoord is: nee. Goede ventilatie betekent een goede circulatie van lucht. De ventilatieroosters in veel woningen bieden simpelweg niet genoeg luchtcirculatie om de lucht écht goed te verversen. Een raam of deur openzetten is veel effectiever. Echter is dit lang niet altijd wenselijk wanneer het buiten geen lekker weer is. Daarom biedt mechanische ventilatie die 24/7 aanstaat de uitkomst. Door het gebruik van een ventilatiesysteem wordt de lucht via het systeem ververst. Het is daarbij wel belangrijk om het systeem goed schoon te houden voor optimale werking. Door 24/7 gebruik te maken van voldoende krachtige mechanische ventilatie verklein je de kans op besmetting met het coronavirus aanzienlijk in huis.

Ventilatiebox met CO2 sensor
Het gebruik van een ventilatiebox met CO2 sensor kan extra nuttig zijn voor het voorkomen van corona besmettingen binnenshuis. Het CO2 niveau is namelijk een goede indicator van de algehele luchtkwaliteit in huis; bij een hoge CO2 gehalte is de luchtkwaliteit laag en daarmee het risico op coronabesmetting hoger. Een ventilatiebox met een CO2 sensor zal extra krachtig afzuigen wanneer het CO2 niveau te hoog wordt. Bijvoorbeeld door dat er meer personen aanwezig is of als de niet-mechanische ventilatie beperkt is.
co2 meter ventilatieschoon

Afspraak maken
vervanging

Een nieuwe ventilatie box?

Een nieuwe ventilatie box?